2023 m. Lietuvos Metų sportininkė D. Banevič – Bgirl Nicka: “Viskas yra įmanoma!”

Ketvirtadienio vakarą iškilmingos tiesioginės televizijos transliacijos metu buvo paskelbti šių metų geriausieji Lietuvos olimpiniai ir paralimpiniai sportininkai. Rinkimuose, kuriuose savo nuomonę išreikšti galėjo visi norintieji, pirmą kartą Metų sportininke tapo šokių atstovė! Dominika Banevič – Bgirl Nicka, nurungusi tokias Lietuvos sporto žvaigždes kaip plaukikė Rūta Meilutytė ir penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, atsiimdama garbingą apdovanojimą pasakė bene labiausiai visus įkvėpusią ir sugraudinusią kalbą.

„Ačiū visiems už tikėjimą. Prieš dvejus metus ant šios scenos dariau breiko pasirodymą, praėjusiais metais buvau čia kaip svečias. O šiais metais jau laikau statulėlę rankose. Man šie metai įrodė, kad viskas yra įmanoma. Svarbiausia tikėti savimi, o jei kas nesiseka, taip ir turi būti, o tai yra pradžia kažko geresnio. Šis apdovanojimas nėra tik mano, noriu jį paskirti savo mamai. Jis yra ir mano mamos, visur keliaujame dviese, einame šiuo keliu dviese. Kai pralaimiu, dviese verkiame, kai laimime, džiaugiamės kartu. Aš labai džiaugiuosiu, kad turiu tokią mamą.“, – su ašaromis akyse kalbėjo Dominika.

Sveikiname Bgirl – Nicką, sveikiname jos mamą Aliną Banevič! Dėkojame visai Lietuvos šokių ir breiko bendruomenei, kuri rinkimuose palaikė Dominiką; taip pat dėkojame pasaulio breiko bendruomenei: WDSF breiko lygai “Breaking for Gold”, visiems breiko šokėjams, treneriams ir turnyrų organizatoriams, kurie nuoširdžiai palaikė Dominiką ne tik visus šiuos metus šokių aikštelėse, bet ir balsuodami! Dėkojame gausiam būriui Dominikos gerbėjų, kurie seka, palaiko, drąsina ir įkvepia!

Savo nugalėtojos kalboje Dominika visiems linkėjo nepamiršti, kodėl pradėjote užsiimti ta veikla, kuria užsiimate, ir mėgautis tuo, ką darote! Ačiū Tau, Nicka! Mylim ir didžiuojamės!

Beje, šią savaitę D. Banevič – Bgirl Nicką sveikino ir Lietuvos sporto žurnalistų federacija – ji pateko tarp Lietuvos sporto žurnalistų išrinktų metų pašnekovų!

Portalo LRT.lt straipsnis apie visus ketvirtadienio vakaro apdovanojimus yra ČIA! LRT – 2023 m. Lietuvos sportinių šokių federacijos renginių informacinis partneris! Nuotrauka D. Umbraso (LRT.lt)

Lietuvos sporto apdovanojimuose triumfavo Banevič, Alekna tapo geriausiu antrą kartą paeiliui

Breiko šokėja Dominika Banevič ir disko metikas Mykolas Alekna – šie sportininkai tapo geriausiais Lietuvos olimpinio sporto atstovais šiais metais. Paralimpinio sporto geriausiu Lietuvos sporto apdovanojimuose buvo išrinktas snieglentininkas Rapolas Micevičius, o geriausia metų sportininke tapo šaulė Raimeda Bučinskytė. 

Olimpine „Metų sportininke“ tapo breiko šokėja Dominika Banevič. Naująja olimpine sporto šaka tapęs breikas iškart turės ir atstovę iš Lietuvos, nes būdama 16-os D. Banevič tapo pasaulio ir Europos čempione, Europos žaidynėse pasipuošė bronzos medaliu ir užsitikrino asmeninį kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

„Ačiū visiems už tikėjimą. Prieš dvejus metus ant šios scenos dariau breiko pasirodymą, praėjusiais metais buvau čia kaip svečias. O šiais metais jau laikau statulėlę rankose. Man šie metai įrodė, kad viskas yra įmanoma. Svarbiausia tikėti savimi, o jei kas nesiseka, taip ir turi būti, o tai yra pradžia kažko geresnio. Šis apdovanojimas nėra tik mano, noriu jį paskirti savo mamai. Jis yra ir mano mamos, visur keliaujame dviese, einame šiuo keliu dviese. Kai pralaimiu, dviese verkiame, kai laimime, džiaugiames kartu. Aš labai džiaugiuosiu, kad turiu tokią mamą. Noriu pasakyti, kad kartais mes sportininkai turime per daug visokių minčių, nes norime laimėti, bet reikia nepamiršti, dėl ko mes tai pradėjome, o mėgautis tuo, ką darome“, – teigė D. Banevič.

Nominuota taip pat buvo plaukikė Rūta Meilutytė ir penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Olimpinio sporto „Metų sportininku“ tapo Mykolas Alekna, kuris šį apdovanojimą atsiėmė jau antrus metus paeiliui.

Pasaulio čempionate M. Alekna iškovojo bronzos medalį, tapo Europos iki 23 metų čempionu, pagerino šių varžybų rekordą. Taip pat iškovojo pirmąjį karjeroje olimpinį kelialapį, o balandžio pabaigoje diską nusviedė net 71,00 m, taip užfiksuodamas 18-ą rezultatą per visą šios rungties istoriją.

„Esu labai dėkingas už tokį įvertinimą, noriu juo pasidalinti su savo treneriu, sakyčiau, geriausiu visų laikų treneriu Mantu Jusiu. Esu labai dėkingas savo šeimai, kurie mane visada palaikė ir tikėjo. Šis apdovanojimas yra skiriamas ne už gražias kalbas, o už darbus. Dėkoju už palaikymą, o aš keliauju ruoštis olimpiadai“, – teigė iš G. Nausėdos rankų apdovanojimą atsiėmęs M. Alekna.

Taip pat nominuotas buvo plaukikas Danas Rapšys ir disko metikas Andrius Gudžius.

Paralimpinio sporto „Metų sportininkė“ – šaulė Raimeda Bučinskytė, kuri taip pat šį apdovanojimą iškovojo antrą kartą iš eilės. Šiemet ji Europos paračempionate iškovojo sidabrą, pirmą kartą iškovojo bilietą į Paryžiaus paralimpines žaidynes.

„Gauti gal tą statulėlę ir lengva, bet po to tai yra tokia našta ant pečių. Tas jūsų visų tikėjimas yra treniruočių metu didelė našta, atsakomybė, ji labai sunki, norisi nepasišiukšlinti, pateisinti jūsų tikėjimą“, – teigė R. Bučinskytė.

Nominuotos taip pat buvo disko metikė Oksana Dobravolskaja, lengvaatletė Aušra Garunkšnytė.

Paralimpinio sporto „Metų sportininkas“ – Lietuvos paralimpinės rinktinės snieglentininkas Rapolas Micevičius, iškovojęs Europos taurę, sėkmingai pasirodė pasaulio taurėje.

„Mėgstu kartoti „vau“. Dar prieš dvejus metus nebūčiau pagalvojęs, kad būsiu profesionalus sportininkas, dabar stoviu čia, nelaimingų aplinkybių sąlygomis, bet labiau laimingas negu liūdnas. Noriu padėkoti artimiesiems, tiems, kas prisidėjo. Galėjau mesti darbą biure, važiuoti į visas varžybas, atstovauti ir pasiekti gerus rezultatus. Didžiuojuosi nešdamas šią ekstremalaus sporto vėliavą su savimi“, – teigė R. Micevičius.

Taip pat nominuoti buvo plaukikas Edgaras Matakas, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis.

Olimpinio sporto „Metų proveržiu“ tapo paplūdimio tinklininkės Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė. Tinklininkės iškovojo pirmąsias Lietuvos istorijoje pergales pasaulio čempionate ir užėmė 17-ą vietą, o Europos čempionate iškovojo penktąją vietą.

„Žinau, kad prie televizijos ekranų yra mano vaikučiai, kurie leidžia man siekti savo svajonės, myliu jus labai. Kitas svarbus žmogus, kuris labai prisideda prie mūsų komandos yra mano vyras“, – kalbėjo M. Paulikienė, o kartu su porininke dėkojo treneriams ir rėmėjams.

Šioje kategorijoje buvo nominuota lengvaatletė Greta Karinauskaitė ir irkluotoja Viktorija Senkutė.

„Metų proveržiu“ paralimpiniame sporte tapo Ernestas Česonis, kuris paratriatlono pasaulio taurės etape užėmė 3-ią vietą.

„Papločiau kartu, bet ranką namie pamiršau. Begalo jaudinuosi, labai yra džiugu gauti tokį apdovanojimą. Norėčiau labai padėkoti savo žmonai, tėvams“, – teigė E. Česonis.

Taip pat šioje kategorijoje kandidatavo Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė ir plaukikas Simonas Žvirblis.

Olimpinio sporto „Metų komanda“ buvo išrinkta irkluotojos Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė. Porinės dvivietės duetas iškovojo sidabro medalius pasaulio ir Europos čempionatuose ir iškovojo Lietuvai kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

„Norime pasakyti didelį ačiū mūsų treneriui ir visiems, kas buvo šalia ir palaikė“, – kalbėjo D. Karalienė.

„Asmeniškai norėčiau padėkoti tiems, kas balsavo, buvo su mumis. Treneriui, kuris padėjo mums visada, Donatai, kuri visada buvo šalia“, – teigė D. Rimkutė.

Šioje kategorijoje taip pat buvo nominuotos krepšininkės Kamilė Nacickaitė, Giedrė Labuckienė, Martyna Petrėnaitė ir Gabrielė Šulskė bei baidarininkai Simonas Maldonis, Mindaugas Maldonis, Ignas Navakauskas ir Artūras Seja.

„Metų komanda“ paralimpiniame sporte tapo Lietuvos vyrų golbolo rinktinė. Europos čempionate mūsų šalies golbolo rinktinė iškovojo sidabro medalius.

Šioje kategorijoje taip pat kandidatavo Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė ir Lietuvos vyrų vėžimėlių krepšinio rinktinė.

Olimpinio sporto „Metų trenerio“ apdovanojimas buvo įteiktas Virgaudui Leknickui.

V. Leknicko treniruojamos Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė iškovojo pasaulio ir Europos čempionatų sidabro medalius, kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes. Ieva Adomavičiūtė ir Kamilė Kralikaitė iškovojo 10 vietą pasaulio čempionate ir olimpinį kelialapį, K. Kralikaitė ir Martyna Kazlauskaitė – pasaulio iki 23 metų čempionato auksą.

„Ši nominacija yra džiaugsmo ir skausmo ašaros, pūslėtos ir kruvinos merginų rankos, tai tūkstančiai kilometrų irklavimo, tonos metalo pakelto. Dovile, Donata, Ieva, Kamile, Viktorija, Martyna, dėkoju jums už jūsų nuostabų darbą. Telydi jus sėkmė, tegu aplenkia jus traumos ir ligos. Tai ir mūsų puikaus trenerių kolektyvo bendras komandinis darbas. Dėkoju visiems ir linkiu, kad kiti metai nebūtų prasteni už šiuos“, – teigė irklavimo treneris.

Šioje nominacijoje taip pat kandidatavo trijulių rinktinių krepšinio treneris Dainius Novickas ir lengvosios atletikos treneris Mantas Jusis.

Paralimpinio sporto „Metų treneriu“ tapo Deimantas Jusys. Pasaulio žmonių su negalia pasaulio lengvosios atletikos čempionate trenerio auklėtiniai sudarė trečdalį rinktinės.

„Gal pirma tokia nominacija man. Noriu padėkoti sporto bendruomenei už tokį įvertinimą. Tie pasiekimai nėra tik mano, tai yra didelės komandos pasiekimas“, – teigė D. Jusys.

Už viso gyvenimo nuopelnus Kazimiero Motiekos vardo medalį LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė įteikė du kartus olimpinei krepšinio čempionei Angelei Rupšienei. Buvusi krepšininkė du kartus (1976 ir 1980 m.) tapo olimpine čempione, 3 kartus triumfavo Europos čempionatuose ir du kartus pasipuošė auksu pasaulio čempionatuose.

Beje, ceremoniją pradėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris tardamas sveikinimo žodį taip pat prisiminė Tarptautinio olimpinio komiteto priimtą sprendimą leisti šalių agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – sportininkams startuoti 2024 m. Paryžiaus žaidynėse kaip neutraliems inidividualiems sportininkams.

„Kas man atrodo itin svarbu, ypatingai svarbu šiais laikais, kad mūsų sportininkai yra teisingoje istorijos pusėje. Jie žino, kas yra principai, kas yra vertybės. Jiems nereikia įrodinėti, kad šalis, kuri lieja nekaltos šalies ir nekaltos šalies žmonių kraują, jos sportininkai neturi teisės dalyvauti olimpinėse žaidynėse nei su savo vėliava, nei su neutralia vėliava. Sveikinu principingą ir griežtą LTOK laikyseną šiuo klausimu“, – ceremoniją pradėjo ir sportininkus bei jų trenerius pasveikinęs prezidentas Gitanas Nausėda.